tisdag 14 december 2010

Försäkringskassan oroar

Njurförbundet kritiserar Försäkringskassan. Och det med rätta. Det handlar om den man som Aftonbladet skrivit om. Mannen har diabetes, är synskadad och njursjuk och får dialys tre gånger i veckan. Han kommer nu att utförsäkras och ska gå Arbetsförmedlingens tre månader långa arbetslivsintroduktion. Jag trodde knappt att det var sant när jag läste det. Men det är det. Njursjukdom med dialysbehov ska klassas som "allvarlig sjukdom", enligt Försäkringskassans egna regelverk. Mannen borde alltså få förlängd sjukpenning istället för att utförsäkras. Njurförbundets ordförande Håkan Hedman och Kidneybönan är några som har uppmärksammat detta.

S har hittills inte haft några problem med Försäkringskassan. Men med historier som den här känner jag en viss oro inför framtiden. Hon är helt inställd på att återgå till sitt jobb. Men kommer hon att tvingas innan hon är redo? Och hur blir det om hon inte orkar arbeta heltid? Att sätta sig in i Försäkringskassas regler tycks lönlöst. Det verkar mer som ett lotteri.
/D

3 kommentarer:

Anonym sa...

Som du säger är det mer som ett lotteri. Ingen idé att börja oroa sig innan något problem dyker upp.

Det jag tycker är tragiskt är att "Svensson" inte har en aning om hur bräcklig tryggheten i vårt samhälle är. Har man otur räcker det med att vara sjuk i mer än ett år för att man ska tvingas sälja sin bostad och göra slut på de pengar man ev har och sedan söka socialbidrag. Jag känner ofta att vi borde göra som fransmännen och ställa till med stora demonstrationer. Tyvärr är man inte riktigt i form för det som sjuk...

Jag hoppas ändå att allt kommer att fungera jättebra för S!

Annika W sa...

Man måste vara frisk för att orka vara sjuk. Det är min slutsats.

Bara en person som är frisk orkar ställa krav på vården, argumentera med försäkringskassan, planera med hemtjänsten, ha framförhållning för färdtjänsten och rodda med tusen andra saker. Bara den som är fullt frisk orkar föra sin egen talan och stå på sig och behålla sin pondus i alla lägen. Och nu ska man dessutom ut i arbetslivet i alla lägen.... Det är absurt att dessa krav ställs på den som är sjuk.

Ibland tänker jag på dem som inte har anhöriga i närheten. Eller dem som inte har svenska som första språk. Vem stöttar dem?

Det är bräckligt. Och ett inhumant lotteri. Och det är MÅNGA som drabbas.

Anonym sa...

Kära herrn / fru, vi ledningen av Lorena Kidney Foundation Center söker stödberättigade njurdonorer som är villiga att donera / sälja sin njure till summan $ 500,000.00USD, förskottsbetalning $ 250,000.00 USD .. intresserade givare bör kontakta oss via e-post: lorenakidneyclinic@gmail.com
lorenakidneyclinic@gmail.com

Väntar på dina svar

vänliga hälsningar
Dr Lorena